Pla d'Actuació Municipal
2023-2027
BON GOVERN, TRANSPARÈNCIA I PARTICIPACIÓ CIUTADANA
- Seguirem el desenvolupament del projecte d’arxiu comarcal que ha de desplegar la Direcció General de Patrimoni amb el consell Comarcal a l’ANLA vella.
- El desplegament del govern obert necessita d’eines articulades per facilitar aquest model de governança pública. Per fer-ho més fàcil aprovarem el reglament de participació ciutadana.
- Farem assemblees obertes a la ciutadania i entitats de forma regular (mínim dues a l’any) per tal de retre comptes amb la ciutadania i poder resoldre els dubtes, així com recollir les observacions corresponents.
- La comissió del pressupost municipal, oberta els darrers 8 anys a la participació dels grups polítics amb representació als plens, farà un nou pas de democràcia participativa. Destinarem un percentatge per projectes o accions triats per la ciutadania (amb valoració tècnica prèvia).
- Millorarem l’ús de les xarxes socials de l’ajuntament com a eina de comunicació i proximitat amb la ciutadania, explorant les noves vies que puguin aparèixer per treure el màxim rendiment.
- Impulsarem i reformarem els mitjans de comunicació de l’Ajuntament per obrir espais de difusió de les entitats locals.
- Iniciarem la implementació de l’administració basada en anàlisi de dades per millorar la presa de decisions. Per poder desplegar aquesta metodologia de treball ens recolzarem en les eines de l’Agenda Digital dels municipis de Localret a la que l’Ajuntament s’ha adherit i treballarem sobre la base de les dades recollides en la valoració de serveis.
- Crearem el comitè d’ètica de l’Ajuntament que haurà de vetllar per l’assoliment dels objectius envers la comunicació, la transparència, l’accés a la informació, la lluita contra la corrupció i el tràfic d’influència i les implementacions de solucions basades en aquestes dades.
- Aprovarem el codi de conductes dels càrrecs públics i treballadors de l’Ajuntament que vindrà a completar els instruments de lluita contra la corrupció i els tràfic d’influència amb el pla de mesures antifrau i els canals d’alerta.
- Mantindrem els segells de qualitat en l’accés a la informació pública Infoparticipa de la Universitat Autònoma de Barcelona i treballarem per assolir el 100% dels indicadors.
- Impulsarem la redacció de la carta de serveis, el catàleg de tràmits i la carpeta ciutadana com a eines de transformació i simplificació del model de gestió a l’Ajuntament per facilitar a la ciutadania la seva relació amb la casa de la vila.
- Repensarem l’oficina d’atenció ciutadana per desenvolupar un servei proactiu que situarà la prioritat de l’acció pública en situar a la ciutadania al centre.
- Dotarem de personal de suport els tràmits digitals d’acord amb legislació per la seva realització.
- Crearem una carpeta de benvinguda per la nova ciutadania de Castellterçol amb la informació bàsica sobre serveis, horaris, equipaments, calendari del porta a porta, entitats, festivitats del calendari anual, etc..
- Ordenances fiscals: Actualitzarem l’estructura impositiva de l’Ajuntament amb l’objectiu de disposar de nous recursos econòmics pel desenvolupament de polítiques públiques.
- Pentinarem les línies de fons europeus per captar recursos destinats a finançar projectes d’inversions transformadors del municipi.
- Continuarem desplegant les bonificacions fiscals per inversions en instal·lacions de generació energètica i estalvis de consum.
DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL, TURISME I SECTOR PRIMARI
- Instal·larem l’oficina definitiva del DARP a les noves instal·lacions del cremador que remodelar el Consell Comarcal del Moianès com a porta d’accés a l’Ecomuseu.
- Oferirem un espai de treball compartit per facilitar el treball a distància i per mobilitat.
- Obrirem una línia de comunicació destinada específicament al creixement econòmic per captar empresa, consolidar les existents i generar valor econòmic al territori de forma coordinada amb les accions comarcals.
- Desplegarem el mercat setmanal dins del nucli antic amb una oferta de productes més variada i una selecció d’activitats de reclam.
- Desenvoluparem l’acord amb l’Agència Catalana de patrimoni per consolidar la difusió del Memorial democràtic Espai Franch-Clapers i la Casa Museu Prat de la Riba. Treballarem amb l’Agència Catalana de Patrimoni per l’actualització de l’equipament i de la seva museïtzació. De forma paral·lela amb la municipalització de la gestió, signarem un conveni marc de col·laboració posant en valor els actius de Castellterçol.
- Redactarem i aplicarem el primer pla director de turisme de Castellterçol on inclourem accions actuals com: les rutes Pas a Pas, fires i festes populars. El Pla director haurà de respondre als interessos turístics culturals, patrimonials, esportius, naturals i gastronòmics.
- Fira de Fires. Model d'èxit a mantenir, ampliant-lo amb altres inciatives com Ecoterçol o Km0.
- Acompanyarem a la indústria ecològica alimentària i KM0 amb el foment de l’ús de productes ecològics de proximitat en esdeveniments i equipaments públics.
DRETS SOCIALS
- Realitzarem una proposta d’actualització del model de gestió de la residència municipal Josep Brugaroles amb els aprenentatges viscuts amb la pandèmia i les actuacions planificades de millora i actualització de l’edifici. Aprofitarem per repensar l’ubicació de la sala de vetlles i la seva adaptació a totes les creences. Mentre no es trobi una nova ubicació, farem millores a l’espai actual.
- Avançarem amb els acords establerts amb la Diputació de Barcelona per l’obertura d’una biblioteca a les Escoles Velles i amb el departament d’Educació per ser la biblioteca de l’IE Castellterçol. Serà el centre d’impuls de la lectura i centre cultural de Castellterçol, integrant l’associació de la gent gran Arrels.
- Oferirem més places a l’Escola Bressol per atendre les necessitats derivades del creixement de la població.
- Adequarem la sala Ferran Miró per millorar l’espai expositiu i de conservació pels gegants i nans.
- Estudiarem la possibilitats d’ampliació horària dels serveis dirigits del pavelló municipal Joan Casanoves i la millorarem els elements tècnics. Finalitzarem les actuacions d’actualització de l’equipament amb l’adequació de la sortida d’emergència lateral existent.
- Senyalitzarem els equipaments esportius, les zones destinades a persones amb mobilitat reduïda.
- Renovarem els vestuaris de la piscina per completar l’actualització de l’equipament d’aigua.
- Renovarem la superfície de la pista poliesportiva amb un tractament resistent per els usos a l’aire lliure i instal·larem cistelles de basquet.
- Ampliarem els criteris i franges d’ajuts dels actuals barems d’ajudes socials per fer front a les necessitats bàsiques de la població, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Moianès
- Ampliarem el servei d’atenció a domicili per atendre les necessitats bàsiques de la vida diària.
- Impulsarem el desplegament de polítiques actives d’habitatge de lloguer mitjançant l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal.
- Vetllarem per la declaració de Festa d’Interès Nacional de la Festa de l’Escudella per part de la direcció General de Patrimoni i reforçarem el paper d’espai de participació ciutadana del consell de l’Escudella.
- Fomentarem des del CCM la informació i les formacions per a comerços perquè sàpiguen com a accedir a la xarxa formal per donar resposta a situacions d’alerta social detectades.
- El consell educatiu municipal actuarà com a eix central del projecte d’educació 360 en que desenvoluparem una proposta d’educació al llarg de la vida com a factor de qualitat. Posarem el focus en les temàtiques de medi ambient i societat en el nostre entorn.
- Impulsarem accions de sensibilització i conscienciació respecte les accions de veïnatge que poden generar conflictes per incivisme, com no recollir les caques del gos o treure les escombraries els dies que no toca. Tenir cura de l’espai públic genera una comunitat més rica i sana.
- Impulsarem l'Assemblea d’Entitats per tal de fomentar i cohesionar tot el teixit associatiu i participatiu del poble.
- Reformularem la gestió i el model de la Festa Major.
- Continuarem impulsant els convenis d’equipaments municipals per a les entitats.
- Vetllarem per la conclusió de l’estudi de viabilitat del projecte comarcal d’escola de Música i Arts, realitzat per la Diputació de Barcelona els darrers dos anys, i n’impulsarem la seva creació.
- Farem créixer el projecte de difusió d’arts escèniques del Centre Espai Escènic ampliant el programa professional amb espectacles familiars i consolidant del cicle Escena 42.
- Crearem un abonament cultural que reculli la oferta d’espectacles i museus de Castellterçol. Inclourà la bonificació de certs espectacles per a col·lectius concrets com joves, gent gran i famílies vulnerables.
- Reordenarem els horaris del curs escolar d’acord amb les necessitats de les famílies i estudiarem la demanda de serveis d’acollida.
- Defensarem un contracte de cuina i menjador a l’escola de Castellterçol que garanteixi un projecte educatiu d'excel·lència i l’existència d’una cuina a Castellterçol.
- Institut Escola: Després de l’acord que vam assolir amb el Departament d’Educació, la Generalitat va dotar el projecte de reforma i ampliació amb més de 4 milions d’euros. En aquest nou mandat ha de finalitzar el concurs d’idees (2023), redactar el projecte executiu (2024), licitar les obres (2024), executar les obres (2025), per tenir el nou edifici a disposició el setembre del 2026.
- Crearem una regidoria d’igualtat i feminismes dins de l’organigrama de govern.
- Crearem una partida per la regidoria d’igualtat i feminismes i la dotarem en els pressupostos.
- Promourem les polítiques socials dissenyades segons el Pla d’Igualtat i Feminisme del Consell Comarcal.
- Crearem el programa de famílies per oferir punts de cura on les famílies tinguin un referent per l’educació dels fills i les relacions familiars. El programa fomentarà les propostes d’intercanvi cultural i de models de famílies.
- Impulsarem la creació del consell municipal dels savis amb la funció de crear espais de cura entre generacions.
- Negociarem amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya el reforç de les hores d’atenció en les franges de matí i tarda a Castellterçol especialment del servei de Pediatria.
- Estudiarem una nova ubicació del servei i ampliació dels horaris del punt jove per poder millorar l’oferta d’activitats i de dies de la setmana.
- Crearem un programa de joves habilitadors digitals per atendre les necessitats formatives de col·lectius que pateixen la bretxa digital.
- Escoltarem als joves del poble per dissenyar nous espais de lleure a l’aire lliure.
- Mantindrem i reforçarem el recolzament a les persones grans del poble.
- Promourem noves rutes perquè siguin un espai familiar de cohesió on es pugui fomentar l’esport, conèixer la nostre fauna, flora i llocs emblemàtics dels nostres boscos amb la perspectiva de generar oportunitats de la pràctica esportiva i coneixement de l’entorn i patrimoni de Castellterçol.
- Impulsarem el programa d’arranjaments en els habitatges de la gent gran per reduir les limitacions i millorar la seva qualitat de vida.
- Consolidarem i ampliarem la proposta “Culturament” destinada a persones grans amb necessitats d’atenció dins l’àmbit de la salut mental.
- Acompanyarem les propostes de la gent gran per l’impuls de la seva activitat i la relació d’aquesta amb la resta de propostes associatives del poble.
TERRITORI, ESPAI PÚBLIC I TRANSICIÓ CLIMÀTICA
- Completarem la reordenació de les zones verdes, aparcaments i equipaments, i millorarem l’accés resolent problemàtiques històriques en referència al polígon El Vapor. Farem un seguiment de les obres de la C59 que afecten el polígon.
- Promourem ajuts nominatius a manteniment d’edificacions singulars de titularitat privada amb un intercanvi d’usos públics com a compensació.
- Desenvoluparem el conveni de cooperació ja existent entre Ajuntament i la Fundació privada Anzizu, per consolidar els espais d’usos públics del Castell i el seu entorn amb funcions culturals, educatives i socials. Reforçarem la senyalètica per arribar al Castell, respectant la línia desenvolupada per la fundació.
- Realitzarem el projecte executiu de la reforma de l’ANLA previ acord aprovat pel Ple municipal i executarem la seva primera fase de reforma mitjançant una comissió del projecte format per l’Ajuntament i les entitats com a nucli inicial d’una coordinadora d’entitats. S’estudiarà la viabilitat de situar un bar dins la primera fase com espai d’impuls de l’associacionisme.
- Impulsarem el desenvolupament del transport a demanda a nivell municipal i comarcal mitjançant els instruments competencials del consell comarcal.
- Vetllarem perquè a la Generalitat de Catalunya o l’administració competent millori la senyalització en les vies interurbanes cap a Castellterçol.
- Farem una gestió de les polítiques de l’aigua basades en el consum responsable, reaprofitament d’aigües pluvials, reforç de captacions i connexió en alta a nivell comarcal tenim en compte les necessitats específiques de ciutadania, industria i sector primari.
- Regularitzarem el pas dels vehicles a motor i vehicles de mobilitat personal pels carrers del municipi on actualment es detecten excessos de velocitat i conflictes de convivència entre el vehicle a motor i els vianants.
- Reforçarem la neteja de carrers i instal·larem noves papereres en zones on tenim incidències detectades.
- Elaborarem el pla director de mobiliari i elements mòbils a la via pública per la unificació de quantitat, formats i materials amb l’objectiu d’utilitzar materials d’alt rendiment i baix impacte mediambiental.
- Reforçarem de la línia d’ajuts per la renovació i manteniment dels elements que configuren les façanes de les edificacions privades.
- Continuarem treballant amb les associacions de famílies per identificar les millores dels espais de joc infantil i la possibilitat de crear-ne de nous amb millores d'il·luminació a espais com el Bosquet de Can Sedó.
- Realitzarem actuacions per la pacificació dels carrers del centre amb actuacions complementàries per la distribució de l’aparcament en zones alternatives i actuacions sobre els serveis aeris. Treballarem per la millora de l’accessibilitat dels carrers del municipi.
- Planificarem accions de renovació o eliminació de voreres i renovació de les superfícies asfaltades dels carrers i places.
- Realitzarem actuacions per cosir el centre del poble des de la plaça Prat de la Riba fins a l’Institut Escola, passant pels jardins de Cal Recader i Can Sedó.
- Realitzarem actuacions per la urbanització del barri del patronat i de carrers no asfaltats amb edificacions consolidades del municipi.
- Realitzarem obres en les zones de terra dels aparcaments del camp de fútbol i piscina com les realitzades a l’aparcament del CAP i la definició d’un nou aparcament situat sota l’ANLA. Actuacions de millora a la zona d’usos múltiples de l’antiga fàbrica del Sosa. Creació d’una zona habilitada per a l’estacionament d’autocaravanes.
- Continuarem amb la renovació de l’enllumenat públic per reduir el consum amb noves tecnològies i rebaixar l’impacte ambiental lumínic, tot unificant els models i tipologies de llum.
- Crearem una xarxa de punts de trobada familiar per jugar, menjar i gaudir del lleure a diferents punts del poble.
- Obrirem la porta d’accés a l’ecomuseu situada a l’antic cremador amb zona d’autocaravanes i enllaç amb poues de la ginebreda.
- Realitzarem actuacions de supressió de barreres arquitectòniques, millora d’eficiència energètica i digitalització del conjunt de l’Ajuntament i Cal Recader.
- Executarem el projecte de camí de ronda que ens unirà amb Sant Quirze de Safaja i reforçarem el programa de manteniment de camins, tenint com a prioritat facilitar l’activitat del sector primari, per avançar amb la ronda de cases de pagès al voltant del nucli.
- Executarem les franges perimetrals recollides a la delimitació de vint-i-cinc metres del perímetre del nucli urbà realitzada per la Diputació de Barcelona.
- Proposarem fer una actualització del planejament del pla general destinada a impulsar la rehabilitació de la trama urbana existent i no qualificar nou sol que significaria la destrucció de l’entorn de Castellterçol.
- Continuarem el programa de murals a les façanes de la via pública i d’espais singulars amb l’obertura a façanes de titularitat privada. Les obres formaran part de la ruta pas a pas dels murals de la vila.
- Farem campanyes de civisme per mantenir els carrers nets (propietaris dels gossos , cigarretes, residus, aparcament, soroll…)
- Evolucionarem el model de gestió de residus porta a porta amb reforç de l’ús de compostadors, galledes i ganxos, entrada en funcionament de compactadors, digitalització de l’accés al punt d’emergència, optimització del funcionament de la deixalleria amb la potenciació de les bonificacions per ús.
- Realitzarem un mapa de calor de les zones poc il·luminades amb el grup de dones que servirà de base de les accions de reforç en il·luminació a la via pública.
- Generarem plans locals de seguretat per elaborar i mantenir un quadre d’indicadors permanents sobre l’estat de la seguretat; utilitzant com a eixos de treball la seguretat i la convivència.
- Consolidarem el programa d’emissions neutres de l’Ajuntament amb l’entrada en funcionament de la central de biomassa, les cobertes fotovoltaiques als edificis municipals, l’estudi de la creació d’una comunitat de consumidors i l’ampliació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics per avançar en direcció de l’autosuficiència energètica municipi.
- Crearem refugis climàtics per potenciar les zones verdes dins del poble.
- Treballarem amb comú amb els propietaris i pagesos per la millora de la gestió forestal i la prevenció d’incendis.
- Facilitarem l’execució d’accions destinades a protegir i difondre la realitat del nostre entorn natural i la seva biodiversitat, així com elements d'amenaça com la sequera, espècies invasores i explotació dels entorns naturals.
Darrera actualització: 29.02.2024 | 16:57
Darrera actualització: 29.02.2024 | 16:57