El Castell de Castellterçol
El Castell de Castellterçol, s'aixeca damunt d'un turó, al sud del poble. La seva ubicació és pura estratègia. Està situat en un pas natural, molt usat durant l'edat mitjana, entre el Moianès i la plana del Vallès. Des d'aquí es controlaven totes les anades i vingudes de veïns i forasters. Era un castell modest, però estava ben protegit. A les portes més vulnerables s'hi va excavar un fossat i tot el recinte es va protegir amb muralles altes, foradades amb espitlleres. Bona part de les parets es van edificar sobre la roca viva.
La fortificació va prendre el nom d'un personatge anomenat Terçol, home de confiança de Guifré el Pilós. Terçol figura com a senyor del castell en un document del monestir de Sant Benet de Bages de l'any 898. A partir del segle XI els propietaris són els Xetmar o Xammar. La família sempre va tenir especial inclinació per ajudar el monestir de Santa Maria de l'Estany. Així que el 1259 Ramon de Xetmar es va vendre la propietat als monjos, una extensió ben gran, amb el castell, l'ermita de Sant Miquel i diverses masies. Llavors, el castell, va perdre la seva significació militar i es va convertir en un mas. Al segle XVI s'hi va fer la modificació més important, una ampliació de la masia, a la banda més assolellada. Al segle XIX, es va construir la torre de planta quadrada característica de l'edifici.
Durant tot aquest temps, el castell va passar per mans diverses: les famílies Guàrdia, Tost i Maresch. I més recentment, els Barraquer, Oller i Anzizu.
Actualment el mas és la part més important del recinte. Els masovers sempre s'han dedicat a conrear les terres de l'entorn. Abans eren camps de cereals, patates, llegums i horta. Des de fa uns anys, l'explotació agrícola es dedica a les plantes i arbres ornamentals.
La Fundació Josep M. de Anzizu i l'Associació Amics del Castell Terçol organitzen diverses activitats al llarg de l'any per donar a conèixer la fortificació i l'església romànica de Sant Miquel. S'hi fan actes culturals, oberts al públic, com un concert que forma part del cicle "Música als Castells".
VISITES GUIADES AL CASTELL:
- L'últim diumenge de febrer. Jornada de portes obertes tot el matí.
- L’últim dissabte de juliol. Visita guiada abans del Concert del vespre.
- El segon diumenge d’octubre. Visita, a quarts de dotze, després de la missa de l'Aplec del Remei.
Per concertar altres visites s'ha d'enviar un email a: fundaciojmanzizu@gmail.com