Espai Franch
Josep Franch Clapers va ser un artista multidisciplinari que va deixar un important llegat en forma de grans murals, dibuixos en tinta xinesa, quadres fets amb diferents tècniques, mosaics, vitralls i escultures. En destaca una col·lecció d’obres dedicades a explicar la tristor de l’exili republicà en acabar-se la guerra civil espanyola. I la duresa de la vida als camps de concentració dels Pirineus.
Franch va néixer a Castellterçol el 1915. Casa seva era Cal Carreter, se’ls coneixia perquè construïen carruatges. Ell, però, preferia treballar amb altres eines, els pinzells i les pintures. Estava interessat en les arts. I per això, de ben jove, va marxar cap a Barcelona a estudiar a l’Escola de Patrons Decoradors. Va atrevir-se amb moltes tècniques. A Olot va treballar per a un taller d’imatgeria religiosa, on practicà l’escultura, el daurat i l’ornamentació de sants. I a Barcelona va pintar amb aquarel·les.
Després va arribar la guerra civil. Va lluitar al front d’Aragó i es va unir al gran èxode de republicans que es van exiliar a França. S’hi quedà a viure. I allà va treballar l’art mural, els mosaics i els vitralls. Franch, molt influït per l’estil cubista, va guanyar reconeixement i va exposar a diversos llocs del món. Va morir a la Provença, on vivia, el 2005.
L’exili va marcar Josep Franch. Visqué un autèntic calvari als camps de concentració de Sant Cebrià, al Rosselló, i de Gurs, al Pirineu Atlàntic, prop de Pau. I després als camps de treball de Saint Remy, a la Provença. Aquesta dura experiència també va influir enormement en la seva obra. Va fer més de dues-centes obres narrant la peregrinació a l’exili i l’estada als camps. Un conjunt sobre la guerra civil, de gran valor artístic i històric, que va donar a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Alguns dels seus mosaics i quadres han estat cedits temporalment a l’Ajuntament de Castellterçol. Durant una temporada van estar exposats a l’Espai Franch, un petit museu dedicat a recordar l’obra del pintor castellterçolenc.