L'Ou com Balla
Setmana de Corpus. Any 2020, 11 de juny
Antigament, per la festa de Corpus, Castellterçol floria. Tot el casc antic es guarnia amb les enramades. Places i carrers s’adornaven amb garlandes i catifes florals. Hi havia gent que tenia molta traça a fer rams boscans i dels balcons penjaven domassos. Era una tradició que sobretot es seguia als carrers del Mig, de Baix, Sant Llogari, Quadró, de Vic, la Travessia Comas i la plaça Tresserres.
Per fer els guarniments es feia servir allò que es tenia més a mà: flors de l’hort i el jardí, branques recollides al bosc, de bruc, pi o boix. També anaven bé les pinyes, l’escorça, serradures. Les catifes es dibuixaven a terra i s’omplien amb combinacions de pètals de flors i sorra de diferents colors. Es feia servir calç per tenyir els troncs o les pinyes de color blanc, o blauet si es volien tons blavosos.
Cada carrer feia un petit altar. El cobrien amb estovalles brodades i el guarnien amb ciris i poms de flors. El rector els beneïa durant la processó de Corpus, que sortia de l’església de Sant Fruitós a les cinc de la tarda i voltava tots aquests carrers
A Castellterçol, la festa de Corpus es va perdre a mitjans del segle XX.
Actualment, l’entitat Activaterçol organitza l’Ou com Balla, que es pot veure a la plaça Prat de la Riba i al jardí de la Casa-Museu Prat de la Riba. Adornen les dues fonts amb flors i al capdamunt del raig i deixen ballar l’ou.
I què simbolitzar aquest ou que brinca sobre l’aigua? Una de les teories diu que representa l’Eucaristia el dia de Corpus, la Sagrada Forma que s’enlaira sobre un calze. Una altra teoria explica que és la plenitud de la primavera, la vida que reneix, l’esclat de la fecunditat.