Dimarts de Carnestoltes
La festa de l’Escudella se celebra el dimarts de Carnestoltes. Es cuinen una trentena de calderes d’escudella i es reparteix entre veïns i visitants. Es tracta d’una de les celebracions més antigues del poble, tot i que no es té massa clar el seu origen. S’explica que ja es feia al segle XVI. Potser per agafar forces abans del dejuni de la Quaresma. També es diu que s’oferia un plat calent als forasters que venien per les festes de Carnaval. Una altra versió assegura que aquest plat, tant calòric, es cuinava per ajudar els més necessitats en una època de penúries.
Aquest àpat de Carnaval és típic a diversos llocs de Catalunya. Té noms diferents: ranxo, sopa, escudella... Les receptes són immemorials, úniques i totes ben particulars. L’escudella de Castellterçol porta carn, pasta i arròs. I potser és l’única de Catalunya que no fa servir verdures. Té fama, doncs, de ser grassa i consistent!
Els escudellaires es posen a treballar a les set del matí, fent el foc per coure el caldo. Cap a les nou col·loquen les calderes i les omplen d’aigua. I comencen a caure els primers ingredients: sal, oli i llard. En unes calderes a part s’hi va coent la carn: vedella, carn magra, costella, botifarra negra i pollastre.
Tota la vianda que s’utilitza és de Castellterçol. Abans es feia una recapta per les cases, fins i tot s’havia matat un porc expressament. Ara es compra als carnissers del poble. Antigament també es feien servir les calderes d’aram dels veïns. Ara són de l’ajuntament, d’acer inoxidable, totes de la mateixa mida. El lloc on es cuina també ha canviat. Durant molt de temps es va encendre al foc al Call de l’Escudella , un carreró antic al mig del poble. Però per estar més amples i còmodes la festa s’ha traslladat a la plaça Prat de la Riba , la més gran i cèntrica de Castellterçol.
Un cop l’aigua ja bull, s’hi tira la carn cuita, s’arregla de sal i pebre, i es deixa que la barreja vagi fent el xup-xup. Quan falten vint minuts per servir l’escudella s’hi afegeix l’arròs i els fideus. La flaire ja s’estén per tot el poble i fa venir salivera!
A la una del migdia l’escudella ja està a punt i el mossèn la beneïx. Els escudellaires agafen enormes cullerots i comencen a omplir pots, cassoles, tasses i carmanyoles. A Castellterçol l’escudella és gratuïta per a tothom. Només cal portar un recipient i una cullera i posar-se a la cua! Tradicionalment es menja a la plaça o en alguns racons del poble.
Recerca patrimonial sobre la Festa de l'Escudella
En aquesta pàgina podeu trobar i llegir el document final (memòria) de la recerca patrimonial sobre la Festa de l'Escudella de Castellterçol feta per les historiadores Montserrat Piñeiro i Virginia Cepero.
Aquesta recerca documental feta durant el 2021 ha permès obtenir material suficient per complir amb els requisits necessaris per demanar la inclusió dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, un pas previ imprescindible per al possible posterior reconeixement com a Festa tradicional d’Interès Nacional.
L’estudi documental s’ampliarà durant aquest any 2022 amb una part de memòria oral.