Espai Franch

Mural Espai Franch

Localització. El mural principal ocupa la façana de l’Espai Franch, a la plaça del Racó. Però també s’estén al vestíbul de l’equipament, on hi ha un dibuix, que representa l’artista Josep Franch-Clapers. Amb llum de dia, destaca el gran mural exterior, que té l’alçada d’un pis. De nit, agafa més protagonisme el dibuix d’en Franch, que queda il·luminat i es pot veure perfectament a través de la porta principal. Aquests murals es van pintar l’octubre del 2019, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni. L’artista va estar-hi treballant durant tretze dies.

Argument. La memòria històrica. Josep Franch-Clapers va néixer a Castellterçol el 1915 i va morir a Saint-Rémy de Provence el 2005.  Va ser un artista multidisciplinari que va deixar un important llegat d’obres fetes amb tècniques molt diverses. Sobretot en destaquen els quadres on explica la tristor de l’exili republicà en acabar la guerra civil espanyola. I la duresa de la vida als camps de concentració dels Pirineus, on va estar retingut. A l’Espai s’exhibeix part d’aquesta obra sobre la retirada i els camps, i el mural treu al carrer els personatges dels quadres. Perquè la memòria és un element viu i ha de formar part de la quotidianitat.

Objectiu. Com les pintures de Franch-Clapers, aquest mural també vol ser un record i un homenatge a les persones que van haver de fugir del seu país per salvar la vida i les idees. El mural va servir, l’any 2019, per clausurar l’Any del Memorial Democràtic, dedicat a les veïnes i veïns de Castellterçol afusellats, exiliats i represaliats pel feixisme durant la Guerra Civil Espanyola i la posterior dictadura franquista.

Autor.  Javigaar és il·lustrador, relator gràfic, dissenyador de webs i professor. Utilitza el dibuix per desenvolupar projectes que tinguin a veure amb l’educació, les humanitats i la cultura de la pau. Té molt contacte amb els nens i el jovent, il·lustrant llibres i fent tallers a les escoles. Té quaderns sencers plens de dibuixos on explica la vida que l’envolta. El què fa com a il·lustrador ho ha començat a plasmar, a mida gegant, a les façanes de poblacions com Ripollet, Montcada i Reixac o Castellterçol.

Tècnica. Pràcticament tot el mural està fet amb brotxa i pinzell. En algun sector també es va utilitzar el rodet. I el material és pintura plàstica exterior amb base d’aigua. Javigaar va estudiar els colors que utilitzava Franch-Clapers en els quadres que hi ha al museu i d’allà en va extreure la paleta bàsica. Per als personatges va utilitzar tons terrosos i poc saturats, de caire melancòlic. A Javigaar li van cridar molt l’atenció els cels que pintava Franch-Clapers. Per això al mural hi ha la presència de núvols, la lluna i una llum indirecta que il·lumina els personatges.

Quan es pot veure?  Sempre.  

Per conèixer l’obra de l’artista:  https://www.instagram.com/javigaar_illustration/

Darrera actualització: 14.09.2021 | 13:05